Liikunta

Myös koiranpentu tarvitsee liikuntaa, mutta omilla ehdoillaan. Osta pennulle sopiva panta tai valjaat sekä hihna, käy kaupassa sovittamassa koirasi kanssa. Aloita hihnalenkit vain 5-10 minuutin kestoisilla lenkeillä rauhallisessa ympäristössä. Voit myöhemmin lisätä lenkin pituutta asteittain. Anna pennun nuuhkia, tutkia ja istua oman mielen mukaan. Älä riuhdo äläkä pakota koiraa liikkumaan, mutta mikäli pennulla on menohaluja anna sen liikkua.

Pennun olisi myös hyvä päästä pikkuhiljaa erilaisiin maastoihin. Metsässä vapaana juokseminen opettaa pennulle koordinaatiota sekä hieman itsenäisyyttä. Metsässä kantojen, oksien, juurakoiden sekä kivien yli temmeltäminen antaa kokonaisvaltaisesti pennulle uusia kokemuksia. Muista kuitenkin kiinnipitoajat! Turvallisia vapaana olo treenejä pystyt tekemään monesta kaupungista löytyvistä koirametsistä, jotka ovat aidattuja ja joissa ei muita koiria ole.

Leikki on pennun työtä. Pentusi on oppinut sisarustensa kanssa leikkimään, painimalla sekä leluilla. Pennulle olisi hyvä rokotuksen jälkeen löytää samankokoisia sekä samanhenkisiä leikkikavereita. Joissain koirakouluissa sekä Mustissa ja mirrissä järjestetään pentutreffejä, joissa kannattaa käydä.

Älä varo pentusi kanssa liikaa, mutta on tiettyjä liikuntamuotoja joita kannattaa alkuun välttää. Koiranpentusi luusto kehittyy vielä ja jotta ehkäisemme parhaamme mukaan vammoja sekä aikuisiän ongelmia, on hyvä tiedostaa mitä pennun kanssa ei kannata tehdä. Mustin ja mirrin nettisivuilta löydettynä kompakti lista:

  • Mekaaninen hyppyyttäminen, kuten agilityn rataharjoitteet.

  • Kovat tärähdykset, kuten agilityn keinu, tai rajut käännökset.

  • Kilometrikaupalla lenkkeileminen tai pyörän vierellä juokseminen.

  • Pitkien patikkamatkojen tai vaellusten yhtäjaksoinen kulkeminen.

  • Hallitsematon räpiköiminen ja luistelu liukkailla lattiapinnoilla.

  • Hallitsematon hyppiminen liian korkealta, kuten auton takakontista.

Muista, että staffi ei ole koirapuistokoira. Vaikka pentuna koirasi tulee toimeen kaikkien koirien kanssa, voi tilanne muuttua hetkessä. Vieras koira voi provosoida koiraasi ja tilanne voi muuttua hetkessä murheelliseksi. Sinun on aina muistettava koirasi rodun historia ja jälki voi olla pahaa. Pidetään huoli, että annamme rodustamme hyvää kuvaa, eikä vahvisteta stereotypioita. Joten tutustuta koirasti pentuna tuttuihin koiriin ja jatka heidän kanssaan leikkejä vanhemmalla iällä. Ole kuitenkin myös näissä tilanteissa tarkkana, vaikka koirasi tulee toimeen pennusta lähtien saman koiran kanssa, voi kemiat muuttua ja joudutte tilanteeseen jossa koirat eivät enää tulekaan toimeen. Älä murehdi että olisit tehnyt jotain väärin, koirat kasvaa, aikuistuu ja joskus kaikki vain ei enää tule toimeen keskenään.